V Bratislavě protestovali odpůrci imigrantů

22.06.2015 07:23

V Bratislavě protestovali odpůrci imigrantů: Oběsit zrádce, skandoval dav

Bratislava - Ve slovenské metropoli se dnes sešlo několik tisíc odpůrců imigrace. Během proslovů zazněla velmi kritická a vulgární slova na adresu EU a NATO. Po skončení demonstrace došlo na střety s policií. Zaroveň se konala i akce proti nesnášenlivosti, ta měla účast o poznání slabší.

Diskuse: 46

V Bratislavě protestovali odpůrci imigrantů: Oběsit zrádce, skandoval dav - anotační foto
 reklama
"Jsem šťastný, že jsme se tu sešli v takovém počtu, abychom ubrániliSlovensko. V této situaci již nemůžeme ustupovat. Naší morální povinností je postarat se o vlastní děti, o svůj národ, o svůj stát," prohlásil z tribuny na protestu pod názvem Stop islamizaci Evropy volební lídr neparlamentní krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba.

"Nejsme tu jen proto, abychom zastavili imigranty, ale abychom zastavili i ty, kteří nás ničí z parlamentu a z vlády. Naší povinností je postarat se i o zrádce z parlamentu a vlády," řekl Kotleba za potlesku davu lidí, který odpověděl pokřikem "oběsit". Pravicový radikál Kotleba, který se netají svou přízní k válečnému Slovenskému státu.

Fotogalerie:  

 

Účastníci demonstrace, první svého druhu na Slovensku od vypuknutí migrační krize v EU, často křičeli "My jsme tu doma!", "Slovensko Slovákům!" nebo vulgární hesla vůči Spojeným státům. Organizátoři ohlásili, že demonstraci v budoucnu zopakují.

"Nemáme práci pro vlastní lidi. Stát nepečuje o vlastní občany, nestaví byty, a my sem chceme dotáhnout cizince?" uvedl Kotleba v projevu. Slovenská pomoc při řešení migrační vlny by měla podle něj spočívat v tom, že země pošle své vojáky a policisty střežit hranice do Itálie.

S projevem vystoupil rovněž místopředseda české Dělnické strany sociální spravedlnosti Jiří Froněk. "Mnoha imigrantů trpí nemocemi, které tu nebyly ani ve středověku," prohlásil.

Po skončení oficiální části demonstrace proti uprchlíkům policie na různých místech Bratislavy zadržela nejméně 50 osob. V areálu Bratislavského hradu došlo k výtržnostem během cyklistického závodu. Veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice RTVS informovala, že skupina účastníků protiimigrační demonstrace zaútočila na diváky sportovní akce. Policie tam zadržela 25 lidí. Stejný počet osob policisté podle policejní mluvčí Tatiany Kurucové zajistili nedaleko hradu poté, co výtržníci poškodili šest policejních vozů a po policistovi hodili dlažební kostku. Média informovala, že k incidentům došlo také na hlavním nádraží.